Systemisch Zielswerk in het Lichaam: een aanraking op de laag van ziel

Systemisch werken in het lichaam door aanraking op de laag van de ziel, terwijl iemand op een massagetafel ligt? Een bijzondere werkwijze, zo heb ik half september zelf mogen ervaren bij Connie van der Arend. Ik volgde haar en haar werk ‘het roepen van de ziel’ al een tijdje met interesse en zij wilde me graag in deze manier van systemisch werk bijscholen. Waarom dit werk me zo intrigeerde is dat ik regelmatig de impact van het systemisch werk op iemands leven zie en ook regelmatig niet. In die laatste gevallen is er vaak wel inzicht bij de vraagsteller, maar integreert de beweging uit de opstelling niet in het leven en fysieke lichaam van de vraagsteller, waar dat bij de eerste groep wel het geval is. Het werken op het fysieke lichaam leek me een handvat te bieden naar een diepere integratie van de opstelling in iemand zijn/haar lichaam en leven.

Zelf krijg ik het vermoeden, ook door mijn eigen ervaring bij Connie, dat ons lichaam een systeem is in het grotere familiesysteem en dat we in ons lichaam blokkades uit de familiegeschiedenis kunnen vasthouden, zelfs al is de verstrikking in het systemisch veld al opgelost. Zo heb ik bijvoorbeeld zelf veel systemisch gewerkt in mijn vrouwenlijn en merkte ik bij Connie dat daar toch nog een stuk van opgeslagen lag in mijn lichaam.

Hoe het precies zit weet ik niet, maar op basis van mijn ervaring met het werken in het systemisch veld neig ik naar een èn èn benadering, waarin het volgen van de zielsbeweging als ook de integratie in het lichaam en leven van het hier en nu een plek heeft. Zo merkte ik al eerder dat een reconnective healing soms ondersteunend kan zijn om de beweging uit het veld te integreren in het systeem van de persoon of om juist voorafgaand aan de opstelling overmatige stress te laten wegvloeien waardoor de opstelling beter kan landen bij iemand.
Het systemisch werken in het fysieke lichaam zie ik als een waardevolle aanvulling hierop, die ik graag verder onderzoek.

Daarom nodig ik je graag uit om zelf een sessie te komen ervaren, als je voelt dat jouw ziel hierdoor geroepen wordt (zoals de mijne werd geroepen).

Graag ontmoet ik je.

Hartegroet,

Stefanie

W. http://www.beallyoucanbe.nl – M. stefanie@beallyoucanbe.nl – T. 06 48 10 27 16

Stefanie Bussing is de vrouw achter Counselingpraktijk ‘Be all you can Be’. Zij begeleidt mensen in vragen rondom Leven Met Kanker en in vragen rondom Vrouw Zijn en het Leven van je Roeping.
Haar uitgangspunt is een vitaal leven, waarin je je volledige potentieel benut en leeft. In haar begeleiding is bewustwording een sleutel. Zij helpt mensen bij het vinden van een nieuw perspectief in situaties waarin zij zich uit het lood geslagen voelen. De ervaring leert dat dit helpt bij het hervinden van  de innerlijke kracht en balans en dat daardoor nieuwe mogelijkheden ontstaan.
In haar werk maakt zij onder meer gebruik van het systemisch werk van Bert Hellinger (opstellingen), The Reconnection® & Reconnective Healing®, teachings van o.a. Eckhart Tolle en Adyashanti en bovenal uit het leven zelf.

Partner Academie voor Opstellingen
Aangesloten bij Bewust Haarlem 

Advertenties

5 thoughts on “Systemisch Zielswerk in het Lichaam: een aanraking op de laag van ziel

 1. Sinds mijn blog begin oktober over het aanraken op de laag van ziel, het systemisch zielswerk in het lichaam, zoals ik het afgelopen maand ben gaan noemen, heb ik inmiddels met zo’n 10 mensen een sessie mogen meebeleven op de massagetafel. Het is iedere keer bijzonder te merken wat er gebeurt. Hoe sterk het (systemisch) veld voelbaar is in het lichaam, hoe oude pijn en loyaliteit door het lichaam heengaat, voelbaar wordt om vervolgens losgelaten te kunnen worden. Dat wat ik zelf bij Connie op de tafel heb ervaren, zie ik regelmatig terug bij de mensen die nu bij mij op de tafel liggen. Er ontstaat ruimte in het lichaam, waardoor de ziel weer in zijn eigen huis kan wonen. Aan het einde van de sessie hoor ik vaak woorden als; ik voel me warm, meer gevuld, meer mezelf, meer in balans, mijn lichaam ligt meer gelijkmatig op de tafel dan aan het begin van de sessie.

  Gister vroeg ik me na een hele mooie sessie af ´maar wat doe ik nou eigenlijk en wat voegt het toe wat ik doe, of kan iemand dit ook zelf, alleen?´ Het antwoord hierop is dat ik niet precies weet wat ik doe, behalve dan dat ik mijn handen volg en samen in gesprek met de klant op reis ga in het lichaam en het systemisch veld, waar we samen kijken waar de ziel zich nog meer wil/mag uitdrukken via het lichaam. Het veld en de klant en zijn/haar waarnemingen zijn voor mij leidend in een sessie. Hylke verwoordde het in de masterclass ‘psychosomatiek en opstellingen bij kanker’ heel mooi en treffend. Hij zei iets in de trant van: je handen kun je zien als een soort zaklampen waarmee je in het lichaam schijnt en de klant helpt om die plekken te zien en te voelen die aandacht vragen, omdat daar nog sprake is van een verstrikking of verborgen loyaliteit.

  Want hoe mooi werkt weer de synchroniciteit. Terwijl dit proces zich in mij en mijn praktijk voltrok, ontstond deze beweging ook in de hierboven genoemde masterclass als een synthese tussen het werk van de psychosomatiek (waar we de lichaamstaal volgen) en het systemisch werk (waarbij we het veld volgen), naar een manier van werken waarin we de zielsbeweging in het systemisch veld volgen in het lichaam.

  Daar waar ik de vorige keer schreef over een aantrekkingskracht naar dit werk en dat ik dit graag verder onderzoek, merk ik nu dat dit sterker en sterker wordt. Terwijl ik dit schrijf voel ik hoe mijn handen beginnen te tintelen en de energie door me heen stroomt. In de symboliek van de herfst, is dit een zaadje om te koesteren en verder door te laten groeien in het komende jaar.

  Warme groet
  Stefanie

 2. Pingback: Een aanraking op de laag van de ziel, deel 2 | Bespiegelingen voor een Nieuw Perspectief

 3. Wat veel aanmeldingen heb ik mogen ontvangen voor sessies Systemisch Zielswerk in het Lichaam, naar aanleiding van mijn artikel hierover in de vorige twee nieuwsbrieven. Inmiddels heb ik een kleine 30 sessies mogen begeleiden en ze waren stuk voor stuk bijzonder voor zowel de klant als mijzelf. Van iedere klant leer ik meer over dit werk en zijn werking en het is steeds anders en andere lagen. Het leert me vooral om steeds dieper te vertrouwen op het veld en de bewuste verbinding die we via ons lichaam met dit veld hebben tijdens een sessie.

  Al sinds mijn counselingopleiding, jaren geleden, heb ik het gevoel dat het lichaamsbewustzijn een krachtige ingang is en dat het lichaam ons veel waardevolle informatie te bieden heeft als we ernaar luisteren. De vorm kon ik alleen steeds niet helemaal vinden, tot nu. Want dit is precies wat ik in de sessies waarneem. Het lichaam werkt als een kompas in de sessies en geeft ons (systemische) informatie die we met ons hoofd niet kunnen verzinnen. En op het moment dat we zien, wat tot dat moment verborgen was (en dat is soms heel concreet en soms is het voldoende te erkennen dat er iets is dat nog gezien wil worden), ontstaat er ontspanning en ruimte in het lichaam voor de eigen zielsstroom.
  Als je me vraagt hoe het precies werkt dan moet ik je het antwoord schuldig blijven. Sommige dingen zijn groter dan wij en kunnen we met ons hoofd niet begrijpen, maar dus wel waarnemen in ons lichaam. Zoals ik het ervaar creëer ik in verbinding met het veld en met mijn handen in contact met de klant een veilige bedding, waarin vanuit de klant zelf de antwoorden naar boven mogen komen. We zijn in die zin echt samen op reis, waarin ik net als in de ‘gewone’ opstellingen en reconnective healing, het veld volg, maar ook de eigen kracht en waarheid van de klant. Het ´niet weten´en ‘niets hoeven bereiken’, maar puur waarnemen wat er is en daarmee zijn, zijn voor mij de sleutels.

  Het zal na dit derde bericht over dit werk geen verrassing meer zijn, dat mijn vertrouwen in en passie voor dit werk nog steeds groeiend is. Vooral doordat ik zie wat het mensen brengt, heb ik besloten het in mijn aanbod op te nemen.
  Dus ook in 2016 ben je van harte welkom voor een individuele sessie Systemisch Zielswerk in het Lichaam.
  En er is meer… want vanuit de Academie voor Familieopstellingen zijn we bezig een mooie meerdaagse ‘Systemisch Zielswerk in het Lichaam’ te ontwikkelen voor wie een diepere zielsreis wil maken. Ik hoop hier in de nieuwsbrief van januari meer over te kunnen vertellen.

  warme groet,
  Stefanie Bussing

 4. Pingback: Systemisch Zielswerk in het Lichaam, deel 3 | Bespiegelingen voor een Nieuw Perspectief

 5. Pingback: Systemisch Zielswerk in het Lichaam, deel 2 | Bespiegelingen voor een Nieuw Perspectief

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s